Hirdetés

IBUSZ - már több mint 100 éve a piacon

2017. 09. 02.
IBUSZAz IBUSZ Utazási Irodák márkaismertsége akkor, mikor külföldi vagy belföldi utazásra kerül sor, verhetetlen. A többi magyarországi idegenforgalmi céggel összehasonlítva 99%-os. Nincs olyan ember kis országunkban, ki ne hallott volna még az IBUSZ-ról. A nyitvatartas24.hu oldalán az összes budapesti és vidéki irodájuk listázva van.

Monarchiabeli matuzsálem cég a digitális érában

 

Az IBUSZ Utazási Irodák Kft. nem ma kezdte az ‘ipart’. 1902-ben alapították akkor még 800 000 koronás alaptőkével és olyan jól ismert arisztokraták, mágnások, államférfik ültek az igazgatóságban, mint gróf Esterházy Mihály, Dessewffy Arisztid, vagy Széchenyi István. Az IBUSZ a magyarságtudat és nemzeti öntudat ápolásában is kivette a részét: 1906-ban a cég szervezte meg II. Rákóczi Ferenc hamvainak hazahozatalát. 1925-ben városnéző buszokat indított Budapesten.

 

A cég a manapság gyakran hallott utaztatási modell, a fapados járatok feltalálója. Az 1930-as években több mint egymillió utast szállítottak a cég úgynevezett ‘filléres vonatain’. Az 1948-ban lezajlott államosítás révén a társaság maradt az egyetlen állami vállalat, amely utaztatással foglalkozott. Nem csoda tehát, hogy mindenki ismeri az IBUSZ márkát: több mint 30 éven keresztül egyeduralkodó volt az országban. A rendszerváltás után az első cégek között van, amelyet privatizálnak. Szintén egyike az első cégeknek, amit a Budapesti Értéktőzsdén jegyeznek. 2002. májusában 100 éves lesz a cég. A centenárium emlékezetessé tételét az IBUSZ Múzeum megnyitásával teszik feledhetetlenné.

 

Nyitás a fiatalok felé a 2000-es évek után

 

Az évezredváltás után felpörögtek az események a cég életében. Az egyébként példátlanul proaktív és kezdeményező üzleti mentalitást sugalló vállalat az utaztatás mellett nyitni tudott a koncert, sportesemény és kiállításokra történő jegyértékesítés felé is. Megszervezte az első magyar Tengeri Nagyhajós Bajnokságot, 4x (2004-2008) egymás után Superbrand győztes, valamint 2006 óta folyamatosan a Readers Digest olvasóinak szavazata alapján “Az év legmegbízhatóbb utazási irodája”.

 

A hagyományos nyaralások mellett utazási ajánlatai között már az aktívabb fiatal korosztály is megtalálja a számára kedvező: kalandtúrákra, sítúrákra és fesztiválokra is elő lehet fizetni az IBUSZ irodáiban vagy a letisztult, könnyen kezelhető honlapján.

 

A legfrissebb adatok szerint az IBUSZ utazási irodák száma közel van a 70-hez. Megtalálhatók 14 ponton Budapesten, minden megyeszékhelyen, nagyobb városban. És természetesen mindez listázva van a nyitvatartas24.hu oldalán is ☺.

 

Források:

 

Forrás: Magyar Nemzeti Digitális Archívum
https://www.ibusz.hu
https://magyarbrands.hu/

« vissza a kezdőlapra

Hirdetés