Hirdetés

Marcipán kísértés Magyarország legismertebb családi vállalkozásától

2017. 02. 28.
Nyitvatartas MarcipánKi ne csábulna el egy mennyei Szamos marcipántól? Mi is elcsábultunk itt a Nyitvatartás24 oldalnál. Olyannyira az édes bonbonok hatása alá kerültünk, hogy e finom érzést szeretnénk az olvasóinkkal is megosztani egy kis Szamos Marcipán történelemmel és egy könnyen elkészíthető marcipán recepttel.Szamos Mátyás alapító egy dán cukrászmestertől leste el a marcipánkészítés csínját-bínját. Kezdeti próbálkozásait gyorsan siker koronázta és kézügyességének hála hamar kitanulta a marcipán rózsaszirmok készítését. Innentől kezdve már nem volt megállás és egy életre szóló szenvedély rabjává vált.

Az 1930-as években indult otthoni manufaktúra folyamatosan fejlődött az évtizedek alatt és a mélyen őrzött családi titokként kezelt változatos marcipán receptek lassan Magyarország legismertebb családi vállalkozásává tették a manufaktúrát. Az igazi cégalapításra 1971-ben került sor Pilisvörösváron és egészen addig „fusiban” készültek megrendelésre a marcipán költemények.

1990-ben a Haderer cukrászattal közösen kávéházak nyitásába kezdett a cég. Az osztrák cukrászda szintén marcipángyártó volt korábban, de a kézzel készített marcipánok készítése annyira drágáva vált a munkaerőköltségek miatt Ausztriában, hogy a cég kénytelen volt profilt váltani . Ekkorra datálható az első Szamos Kávéház megnyitása is Budapesten. Mára több mint 20 cukrászdával, kávézóval, webshop átvételi ponttal rendelkezik a manufaktúra és a Nyitvatartás24 oldalán mind aktualizáltan listázva van.

A Szamos marcipán világszerte elismert márka és az alapítók büszkén jegyzik, hogy a Lübeck városában (a város a marcipán gyártás középkori fellegvára) felállított marcipán múzeumban a 12 kiállító társaság közt ők is helyet kaptak.

Karamellás marcipán recept

A marcipán középkori eredetű édesség. Számos recept kezdődött így: Végy mandulát, tedd a mozsárba, add hozzá a nádmézet és törd tésztává, közben locsolgasd rózsavízzel.

Hozzávalók:

  • 200 g őrőlt mandula
  • 500 g porcukor
  • 50 g méz
  • 50 g vaj
  • 1 vaníliarúd
  • 300 g marcipán
  • 250 ml tejszín
  • 100 g csokoládé


  • A mandulát egyenletesen szétterítjük egy sütőlapon és előmelegített sütőben 200°C-on 6-8 perc alatt megpirítjuk. A cukrot elkezdjük melegíteni a vajjal és a mézzel. Folyamatos kevergetés mellett hevítjük addig, amíg a cukor karamellizálódni kezd, ekkor nagy lángra csavarjuk a tűzhelyet és hirtelen forralunk rajta egyet, majd levesszük a tűzről. A marcipánt összegyúrjuk a mandulával és a vaníliarúd kikapart belsejével együtt, majd belegyúrjuk a karamellt is. Az alaposan összedolgozott masszát olajozott tepsire terítjük és hagyjuk hűlni. Egy kés segítségével rombusz alakúra vágjuk fel a marcipánmasszát. A rombuszok két végét a vízgőz fölött olvasztott csokoládéba mártjuk, majd alufóliára tesszük őket, hogy a csoki megkeményedjen. Jó étvágyat!

    Forrás:
    https://www.szamos.hu

    « vissza a kezdőlapra

    Hirdetés