Hirdetés

Takarékszövetkezetek nyitvatartása Magyarország minden szegletéből

2017. 02. 20.
Takarékszövetkezetek Sokunk nem szeretik a nagybankokra bízni megtakarításaik kezelését és hűségesen kitartanak a vidékiséget és lokálpatriótizmust erősítő takarékszövetkezetek mellett. A Nyitvatartás24 csapata fokozottan ügyel, hogy a Magyarországon működő takarékok nyitvatartása pontos és aktuális legyen.Takarékszövetkezetek, a Vidék Bankjai

Más megfogalmazásban a Vidék Bankjának is nevezett szövetkezeti intézet intézménycsoportba tartozó takarékszövetkezetek évszázados múltra tekintenek vissza. A mozgalom Németországból indult és az első hiteltársaságot 1850-ben Hermann Schulze-Derich alapította.

Gyorsan termékeny talajt találtak a XIX. szd.-i Magyarországon is és 1851-ben először erdélyi szászok Besztercén, Nagyszebenen és Kolozsváron nyitottak hasonló hitelintézetet. Ezek után már futótűzként terjedt a vidéki székhelyeken, amelynek sikerre vitelében és elterjesztésében nem kis szerepe volt Gróf Károlyi Sándor földbirtokosnak. A hitelszövetkezetek hasznát méltán elismeri minden korabeli szakember, ugyanis a takarékszövetkezetek segítségével kiszorult a hiteluzsora a falvakból és az általuk támasztott verseny hatására csökkentek a hitelkamatok.

A második világháború után az intézmények aktívan bekapcsolódtak az újjáépítésbe, de az államosítások után az OTP és a Nemzeti Bank részeivé váltak. Csak 1956 után kaptak újra engedélyt. A rendszerváltás következtében visszaesett gazdasági teljesítmény, elszegényedés és sorozatos vállalati csődök hatására a takarékszövetkezetek szorosabbra fűzték együttműködésüket. Biztonsági alapot állítottak fel krízishelyzetekre illetve biztonsági célokra.

A takarékszövetkezetek jelenlegi állása

Jelenleg 1700 körül van a fiókok száma, amelynek többsége frissített elérhetőséggel és nyitvatartással elérhető a Nyitvatartás24 honlapján. A fiókok 90%-a olyan falvakban található, amelyeknek a takarékszövetkezetek jelentik az egyetlen pénzügyi szolgáltatót. Az Európai Uniós csatlakozás hatására lényeges szerepet kapnak a takarékszövetkezetek a vidékfejlesztés, a kistérségek megerősítése, a hátrányos helyzetű térségek fejlesztése terén is. Segítenek az uniós pályázatokat és támogatásokat kiközvetíteni, finanszírozzák a vidékfejlesztési programokat, az agrártámogatások kifizetését. Fontos szempont az intézményeknél, hogy lokális szempontból és a helyi érdekek maximális figyelembevételével történnek a pénzügyi döntéshozatalok.

A takarékszövetkezetek ikonikus képviselői a falusi magyar életvitelnek és nélkülözhetetlen szerepet játszanak a vidéki pénzügy szolgáltatás terén. A Nyitvatartás24 felismerte a takarékszövetkezetek fontosságát a vidéki életben és továbbra is prioritásának tartja a fiókok elérhetőségének és nyitvatartásának listázását honlapján.

Forrás: https://www.magyartakarek.hu/tortenetunk.html

« vissza a kezdőlapra

Hirdetés